Kuchnia

Współczesna margaryna - jak się zmieniła? Jak powstaje?...

Istnieje powszechny mit, że margaryna to produkt wysoko przetworzony, szkodliwy, którego należy się wystrzegać. Przekonanie to jest...

Zapiekane tagliatelle z wędzoną papryką

Zdarzają się takie dni, że ciężko jest się zmotywować do wyjścia z domu i nawet krótki spacer wydaje się nieosiągalnym wyczynem. Nie...

Jesteśmy tym, co jemy - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia...

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest każdego roku 8 listopada. Powstał z inicjatywy Unii Europejskiej w...

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jak wygląda...

Nie od dziś wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie oraz zdrowie. Europejski Dzień Zdrowego...

3 listopada - Światowy Dzień Kanapki

Zdrowa, pożywna, smaczna, a przy tym prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest kanapka! Już 3 listopada obchodzi swoje święto – znane...

Polacy spożywają zbyt dużą ilość węglowodanów

Największe nieprawidłowości diety Polaków polegają na tym, że zbyt często spożywamy bardzo dużą ilość węglowodanów, z którymi układ...

Rozgrzewająca dieta na chłodne dni. Co warto wprowadzić...

Wiatr, deszcz i przeszywający chłód sprawiają, że jesienią często skarżymy się na brak energii i towarzyszące nam poczucie zimna....

Aromatyczne flaczki

Mimo że to lato kojarzone jest z ogromnym wyborem świeżych, soczystych, dojrzałych warzyw i owoców, jesienią wcale nie można narzekać...

Domowy bigos

Dania jednogarnkowe to nie tylko możliwość umieszczenia w jednym naczyniu wielu różnorodnych i pysznych składników. Z pewnością nie...

Zupa grzybowa

Wiosną i latem wstępuje w nas nowa energia. Dużo chętniej eksperymentujemy – również w kuchni. Wyjazdy wakacyjne stanowią fantastyczną...

Pomysły na pyszne śniadanie dla całej rodziny

Śniadanie to rodzinny rytuał, który warto kultywować w każdym domu. Niezależnie od tego, czy mamy możliwość wspólnych posiłków na...

Pasta i wino – duet idealny!

Już 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. I choć oczywiście nie jest to ani święto najstarsze, ani wolne od pracy –...

Historia sezamu - od oleju do przekąski

Sezam zapisał się na kartach historii jako jedna z pierwszych roślin oleistych znanych człowiekowi, uprawiana od co najmniej 3 tys....

Dyniowy gulasz

Gorące dania z dynią są pyszne, ale różnokolorowe sałatki też przypadną do gustu wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie urozmaicone...

Sałatka z dynią i kolendrą

Przy okazji sałatek poruszyliśmy temat połączenia dyni z owocami. Były to jednak nadal wytrawne kompozycje, sprawdzające się perfekcyjnie...

Ciasto z dyni

Dynia to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z najróżniejszymi składnikami: od napoju kokosowego,...